Avanceret lavteknologisk MSIC teknik for udtalt katarakt/grå stær i u-lande, kan også bruges på Rigshospitalet/Glostrup

 

Grå stær historie

Man har kendt til grå stær i flere tusinde år. Den tidligste operationsteknik var såkaldt stære-stikning, hvor stærestikkeren med et spidst redskab stak igennem bindehinden og trykkede den hvide eller brun/sorte linse væk fra pupillen så der kunne komme mere lys ind.

 

Der var dog store risici forbundet med en sådan operation, som ofte gav nethindeløsning, blødninger og infektioner som gjorde patienten helt blind. Øjenklappen skulle sidde i en uge, og da var stær stikkeren rejst videre uden for rækkevidde. Den mest berygtede stær stikker i Europa var John Taylor i det 18. århundrede, som også behandlede Johan Sebastian Bach der endte helt blind.

Grå stær operationer i moderne tid

Efter stær stikkeri kom der flere forskellige mere sikrere operationsmetoder, hvor man åbnede øjet i 180 grader for at få linsen ud og derefter blev der sat en del suturer, for at øjet skulle holde tæt. Patienterne var indlagt og øjenklappen skulle bibeholdes i mange dage.

 

I 1987 blev den nye ultralydsteknik indført i Danmark via Phacoemulsifikationsapparatet. Ved en mindre incision, åbnes en ca. 3 mm bred tunnel og gennem en phaco probe (phacos, græsk ord for linse) knuses linsen, den suges ud og en ny foldbar linse lægges i linsesækken. Denne metode er sikker og bruges på de fleste patienter med grå stær i verden og incisionerne er selvlukkende. Ved ekstremt hårde katarakter, som vi ind imellem fortsat ser her i DK, skal der bruges en hel del ekstra ultralydsenergi, som ofte giver komplikationer (tabt kerne pga hul på bagre kapsel og hornhinde ødem pga ødelagte endothelceller). Her må man indimellem bruge den gamle teknik, hvor linsen trækkes helt ud og incisionen skal lukkes med suturer.

 

MSIC – Manual Small Incision cataract Surgery

Der er dog en løsning, for andre operationsmetoder til mørkebrune hårde katarakter MSIC (Manual Small Incision Cataract Surgery) er udviklet netop til dette. Ultralydsmaskiner er dyre at købe, vedligeholde og kræver anvendelse af specielle dyre håndtag og engangsudstyr, og derfor har denne metode ikke været anvendt i lande med få ressourcer. Da jeg gennem de sidste 14 år næsten årligt har været på en grå stær operationsmission i 3. verdens lande, lærte jeg en ny teknik af Dr. Bidya i Dhangadhi, Nepal tilbage i 2013. Inden da rejste mit hold med mindre phacomaskiner, men ofte var der et problem med at få maskinen ud af tolden (korruption), hvilket gjorde at vi blev forsinkede måske i flere dage. Dermed kunne vi ikke operere det antal vi havde kalkuleret med. Derudover havde de fleste meget mørkebrune tætte katarakter, som var vanskelig at fjerne med phaco/ultralyd og der kunne opstå komplikationer, som var svære at behandle pga. mangel på udstyr og kompetencer lokalt.

MSICS teknikken er ikke særlig ressourcekrævende og er nu meget udbredt i verdens u-lande. Operationsteknikken er lige så hurtig som ultralydsoperationen, ved en erfaren kirurg.

 

Teknikken går ud på at der laves en ca. 6 mm incision i bindehindens ydre åbning og udvider den indre åbning af incisionen til ca. 10 mm intracameralt/inde i øjet. Herefter kan linsen fjernes hel med bøjet nål eller en mindre slynge, der renses op og en ny linse lægges i den tomme linsesæk. Incisionen kræver som regel ingen suturer, da den er selvlukkende på grund af det lange intrasclerale tunnelforløb.

Hornhinden er som regel ikke særlig påvirket dagen derpå, og risiko for at tabe linsen til det bagerste øjenafsnit er minimal.

På vores u-landsrejser har vi arrangeret med et hold frivillige kompetente øjenkirurger og erfarne øjenassistenter på stedet, der pre-screener patienterne. Der sendes løbesedler eller lignende ud for at oplyse, at der er en eye camp til stede. Ofte går patienterne i dage med familie, nogle bæres på ryggen og familien med deres husdyr følger ofte med. Med lommelygte kan hjælpe-personalet se om der er udtalt grå stær på begge øjne pga. manglende rød refleks i pupillen. Patienterne får så opereret et øje, dermed kan vi hjælpe flere.

 

Der er en stor forskel på at være blind på begge øjne og se med et øje. Vi bruger ca. 1,5 ferieuge pr. år, og kan på 5 operationsdage nå ca 100 operationer når vi er 2 kirurger. Resten af tiden går med opstilling af operationsstue, præ og postoperative kontroller samt transporten. Det gør en kæmpe forskel på deres liv. Børnebørn kan igen komme i skole, for de behøver ikke mere passe bedstefar hele dagen. Patienten selv kan komme i arbejde eller hjælpe til.

 

Der er ca. 44 millioner blinde på verdensplan og halvdelen af disse skyldes grå stær. Dette tal er nu faldene pga. flere hjælpeorganisationer og den nye MSICS metode der er mere og mere udbredt. Metoden er sikker og billig, da den ikke kræver højteknologisk udstyr.

 

MSICS metode også på Glostrup

Vi har også i DK patienter der ikke kommer til øjenlæge i tide, specielt demente, enlige og socialt udsatte personer. Nogle kommer med rigtig tætte mørkebrune katarakter, som kan være svære at fjerne med phacoemulsifikation. Siden 2014 har ca. 200 patienter haft glæden af MSICS metoden på øjenafdelingen Glostrup. Det er fantastisk at se de patienter hvor livskvaliteten ofte bliver markant forbedret og en enkelt gang har vi oplevet at patienten blev udskrevet fra plejehjemmet da seniliteten alligevel ikke var så udtalt.

 

Af Gøril Boberg-Ans

Ovl. Klinisk lektor, øjenafdelingen Glostrup

Vi anvender cookies for at sikre, at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website. Mere information

Cookie- og privatlivspolitik

Introduktion
Når du besøger vores website, indsamles der oplysninger om dig, som bruges til at tilpasse og forbedre vores indhold og til at øge værdien af de annoncer, der vises på siden. Hvis du ønsker, at der ikke indsamles oplysninger, bør du slette dine cookies (se vejledning) og undlade videre brug af websitet. Nedenfor har vi uddybet, hvilke informationer der indsamles, deres formål og hvilke tredjeparter, der har adgang til dem.

Cookies
Websitet anvender ”cookies”, der er en tekstfil, som gemmes på din computer, mobil el. tilsvarende med det formål at genkende den, huske indstillinger, udføre statistik og målrette annoncer. Cookies kan ikke indeholde skadelig kode som f.eks. virus. Det er muligt at slette eller blokere for cookies. Hvis du sletter eller blokerer cookies, vil annoncer kunne blive mindre relevante for dig og optræde hyppigere. Du kan desuden risikere, at websitet ikke fungerer optimalt, samt at der er indhold, du ikke kan få adgang til. Websitet indeholder cookies fra tredjeparter.

Personoplysninger

Generelt
Personoplysninger er alle slags informationer, der i et eller andet omfang kan henføres til dig. Når du benytter vores website, indsamler og behandler vi en række sådanne informationer. Det sker eksempelvis, hvis du sender os en besked via vores kontaktformular.

Sikkerhed
Vi har truffet tekniske og organisatoriske foranstaltninger mod, at dine oplysninger hændeligt eller ulovligt bliver slettet, offentliggjort, fortabt, forringet eller kommer til uvedkommendes kendskab, misbruges eller i øvrigt behandles i strid med lovgivningen.

Formål
Oplysningerne bruges til at identificere dig som bruger og vise dig de annoncer, som har størst sandsynlighed for at være relevante for dig. Herudover anvender vi oplysningerne til at optimere vores services og indhold.

Periode for opbevaring
Oplysningerne opbevares i det tidsrum, der er tilladt i henhold til lovgivningen, og vi sletter dem, når de ikke længere er nødvendige. Perioden afhænger af karakteren af oplysningerne og baggrunden for opbevaring. Det er derfor ikke muligt at angive en generel tidsramme for, hvornår informationer slettes.

Videregivelse af oplysninger
Data om din brug af websitet, hvilke annoncer du modtager og eventuelt klikker på, geografisk placering, køn og alderssegment med videre videregives til tredjeparter, i det omfang disse oplysninger er kendt. Oplysningerne anvendes til målretning af annoncering. Vi benytter herudover en række tredjeparter til opbevaring og behandling af data. Disse behandler udelukkende oplysninger på vores vegne og må ikke anvende dem til egne formål. Videregivelse af personoplysninger som navn og e-mail m.v. vil kun ske, hvis du giver samtykke til det. Vi anvender kun databehandlere i EU eller i lande, der kan give dine oplysninger en tilstrækkelig beskyttelse.

Indsigt og klager
Du har ret til at få oplyst, hvilke personoplysninger vi behandler om dig. Du kan desuden til enhver tid gøre indsigelse mod, at oplysninger anvendes. Du kan også tilbagekalde dit samtykke til, at der bliver behandlet oplysninger om dig. Hvis de oplysninger, der behandles om dig, er forkerte, har du ret til, at de bliver rettet eller slettet. Henvendelse herom kan ske til: jba@euroeyes.dk. Hvis du vil klage over vores behandling af dine personoplysninger, har du også mulighed for at tage kontakt til Datatilsynet.

Udgiver
Websitet ejes og publiceres af:
Dr. Jannick Boberg Ans
Telefon: +45 20731524
Email: jba@euroeyes.dk

Luk